BAHAN-BAHAN
BAHAN A [Bahan perap]
350g paha ayam
2 sudu makan tepung jagung
1 biji telur [ambil putihnya sahaja]
1/2 sudu teh garam
Perap ayam lebih kurang 30 minit atau selama 1 jam, agar bahan perap sebati dengan ayam.
BAHAN B
1/2 biji timun [dihiris]
1 labu bawang besar [dihiris]
1 tangkai parsli [dihiris]
1 batang serai [dihiris nipis]
185ml sos manis Thai
BAHAN C
Tepung jagung untuk menyalut ayam
Minyak untuk menggoreng
2 sudu teh bijan [dipanggang]
CARA MEMASAKNYA
Ayam diperap bersama bahan-bahan A
Selepas itu salut ayam dengan tepung jagung dan goreng dalam minyak panas yang banyak.
Apabila warnanya kekuningan, angkat, toskan kemudian potong paha ayam tersebut kecil-kecil dan ketepikan.
Campurkan bahan-bahan B, gaul rata dan dicampur bersama peha ayam yang telah digoreng tadi.
Akhir sekali taburlah bijan dan bolehlah dihidang semasa panas.
KOMEN
Aku dah try masak ayam ni dan resultnya... Demmmm... Memang sedap Hell!!! Banyak gak resipi best yang aku dapat dr buku kecik tu. Semuanya senang dan sedap dimasak. Try dan beri pengalaman anda pulaks.
[DIPETIK DARI RESIPI PRIMA ALA CINA; KOMPILASI MAJALAH KARANGKRAF]
1/2 biji timun [dihiris]
1 labu bawang besar [dihiris]
1 tangkai parsli [dihiris]
1 batang serai [dihiris nipis]
185ml sos manis Thai
BAHAN C
Tepung jagung untuk menyalut ayam
Minyak untuk menggoreng
2 sudu teh bijan [dipanggang]
CARA MEMASAKNYA
Ayam diperap bersama bahan-bahan A
Selepas itu salut ayam dengan tepung jagung dan goreng dalam minyak panas yang banyak.
Apabila warnanya kekuningan, angkat, toskan kemudian potong paha ayam tersebut kecil-kecil dan ketepikan.
Campurkan bahan-bahan B, gaul rata dan dicampur bersama peha ayam yang telah digoreng tadi.
Akhir sekali taburlah bijan dan bolehlah dihidang semasa panas.
KOMEN
Aku dah try masak ayam ni dan resultnya... Demmmm... Memang sedap Hell!!! Banyak gak resipi best yang aku dapat dr buku kecik tu. Semuanya senang dan sedap dimasak. Try dan beri pengalaman anda pulaks.
[DIPETIK DARI RESIPI PRIMA ALA CINA; KOMPILASI MAJALAH KARANGKRAF]
0 Bebelan:
Post a Comment
Ada apa dengan Kedai Emakku ini?